
Tijdens de training ‘De kunst van het moeilijke gesprek’ leer je hoe je moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunt maken en strijd kan ombuigen naar reflectie. Op school: in de klas, tijdens je kunstvakles, in je team of met ouders ; Vanuit de culturele instelling: met scholen, overheden, ouders en leerlingen. Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden krijg je praktische handvatten mee die direct aansluiten bij jouw professionele praktijk.
We leven in woelige tijden. Veranderingen in de wereld worden ook op lokaal niveau gevoeld. Ze werken door op school en in de klas, de samenleving in het klein. In een diverse stad als Rotterdam kan het tussen de verschillende waarden soms flink schuren en botsen. Tijdens de training ‘De kunst van het moeilijke gesprek’ leer je hoe je moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunt maken en strijd kan ombuigen naar reflectie. Op school: in de klas, tijdens je kunstvakles, in je team of met ouders; Vanuit de culturele instelling: met scholen, overheden, ouders en leerlingen. Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden krijg je praktische handvatten mee die direct aansluiten bij jouw professionele praktijk.
Inhoud
Of je nu werkt in de culturele sector of in het onderwijs, je hebt te maken met belangen en opvattingen van leerlingen, ouders, samenwerkingspartners en teams. Hoe blijf je met elkaar in gesprek als belangen botsen, emoties oplopen of lastige thema's op tafel liggen. De kunst is om de problemen niet meteen te willen oplossen, maar vrije ruimte te scheppen om te ontdekken wat er nu eigenlijk (bij jezelf en de ander) in het geding is. Dit leidt niet alleen tot meer inzicht, maar ook tot een beter contact en mogelijk oprechte verbondenheid, waardoor je samen verder komt. Deze kunst noemen wij dialoog.
Voor die dialoog putten wij uit de Socratische methodiek. Deze methodiek is een manier van gespreksvoering waarbij je jouw oordeel uitstelt. Je stelt vragen om meer inzicht te krijgen in complexe situaties. Het stellen van de juiste vragen is echter niet eenvoudig. Tijdens de training leer je aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden om dit onderzoekend gesprek (dialoog) op gang te brengen. Blinde vlekken en vaste denkgewoonten worden opgespoord. Er ontstaan nieuwe perspectieven op eigen en gemeenschappelijk denken en handelen. Het geleerde kun je gelijk toepassen in je eigen beroepspraktijk.
Praktisch
De training is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het Rotterdamse (cultuur)onderwijs. Van kunstvakdocent, leerkracht, museumrondleider/-educator tot schoolleider of bestuurder.
De training vindt plaats op woensdag 19 november 2025 van 13:00 tot 17:00u. De training vindt plaats in Rotterdam, de locatie wordt later bekend gemaakt.
Op maat
De training kan ook op maat worden aangeboden aan scholen en instellingen. Afhankelijk van de vraag kan de training variëren van 1 uur tot 1 of 2 dagdelen. De bijeenkomsten vinden in overleg plaats bij KCR of bij de school of instelling zelf.
Kosten
De kosten voor deelname aan de training bedragen €50.
Inschrijven
Schrijf je nu in voor deze training
Trainer
De training wordt gegeven door Maarten Rienks. Maarten heeft ruime ervaring in het verzorgen van trainingen en begeleiden van bijeenkomsten gericht op samenwerken en reflectie. Hij is gespecialiseerd in de socratische methode.