‘Zeker Weten?’, ‘Zeker Weten?’, ons tweeluik van het publieke programma over de rol van cultuuronderwijs in een snel veranderende wereld, zit er op!Verspreid over twee middagen in de Theaterschool van Jeugdtheater Hofplein bogen we ons met onderwijzers, cultuurprofessionals, wetenschappers, en met jullie zelf over wat cultuuronderwijs voor leerlingen kan betekenen wanneer de toekomst zo spannend voelt.
5 juni
Op 5 juni trapte componist, en in eigen woorden creatief onderzoeker van maatschappelijke vraagstukken, Merlijn Twaalfhoven de middag af met een lezing over hoe je je kan bewapenen met een kunstenaarsmindset. Hij nam ons mee de onstuimige zee in, en toonde hoe je met onzekerheidsvaardigheid op verraderlijke golven mee kan varen, en toch koers kan aanhouden. Een enorm belangrijke vaardigheid in deze tijd!
Theatermaker Lotte van den Berg, educatieprogrammeur Tony Santos en Dokhuis-programmaleider Inge Spaander bespraken in het nagesprek hoe je dit in de praktijk kan toepassen. “Je wil dat jonge leerlingen als mensen op school zitten, en ook als mensen de school verlaten. Daarvoor moeten wij ook mens zijn, en kwetsbaar durven zijn. Onze eigen onzekerheid en onmacht meenemen de klas in.”
De publicatie 'Oefenruimte – voor elkaar, voor onszelf, voor cultuuronderwijs' werd uitgereikt. Klik hier voor meer informatie
19 juni
Op 19 juni stelden we de vraag hoe we het onderwijs dan precies moeten inrichten in deze tijd. Heeft het nut om ons zo veel te richten op basisvaardigheden, of vraagt de toekomst iets anders? Genoeg voer voor gesprek voor hoogleraar cultuureducatie Edwin van Meerkerk, onderwijshoofd bij de gemeente Rotterdam Katrijn Kliphuis, schooldirecteur Aziem Jarmohamed en kunsteducator Wolf Brinkman. Het gesprek ging van de kracht van cultuuronderwijs om juist basisvaardigheden te leren, naar de vraag waartoe we leerlingen, maar ook docenten nou eigenlijk opleiden.
Én, het publiek werd uitgenodigd om diens eigen basisvaardigheden even uit te testen door een papieren vliegtuigje te vouwen met één brandende vraag erop, en die het podium op te gooien.
Schrijver en muzikant Sahand Sahebdivani vatte de avond samen in een live column, die aanzette tot gelach (‘Pizza-scores?’) maar ook ontroerde, want als Iraans-Nederlander in deze tijd is die onzekere actualiteit nooit ver weg.