
Villa Kakelbont
In deze activiteit gaan de leerlingen aan de hand van literatuur aan de slag als echte ontwerpers en bouwers! Ze duiken in een spannend verhaal en ontdekken de uitdagingen van de personages die een oplossing moeten vinden voor hun bijzondere problemen. Wat leren we uit het verhaal en kunnen we samen brainstormen over ontwerpoplossingen?
Hoe ziet de activiteit eruit?
Het avontuur begint met het voorlezen van een -deel van een- verhaal waarin een personage voor een uitdaging staat. Denk daarbij aan een verhaal van Toon Tellegen, waar dieren voor de gekste uitdagingen komen te staan. Of Tosca Mentens Dirkje Bakkes de brandnetelspecialist, die wil ontsnappen van zijn familie of aan Vincent uit het boek van Enne Koens, die moet overleven tijdens schoolkamp.
Na het bespreken van het verhaal, gaan we samen ideeën bedenken. Wat kunnen we bouwen of ontwerpen om het probleem van het personage op te lossen? Daarna mogen de leerlingen een eigen idee kiezen en écht gaan bouwen. Wat zou de personage uit het verhaal van hun idee vinden?
Aan het einde van de workshop krijgen de leerlingen materialen om later mee verder te werken en sluiten we af met een aantal nieuw geleerde woorden uit het verhaal en uit het ontwerpproces zoals architect, ontwerp en brainstormen.
De les wordt gegeven door architecten en ontwerpers die enthousiast over hun eigen vakgebied én over het verhaal kunnen vertellen. Ze begeleiden de leerlingen in het ontwerpproces en helpen zo ieder kind om een ontwerpoplossing te bedenken én uit te werken in een maquette.
Voorafgaand en na afloop
Voorafgaand aan de workshop nemen we contact op met de school over het te behandelen boek.
Na afloop van de workshop kunnen de kinderen hun bouwwerk afmaken. Voor het afmaken van de bouwwerken is nog ongeveer een uur nodig en we raden aan dit binnen een week in te plannen. In de klas kan verder worden gelezen uit de verhalenbundel/het boek.
Wat levert het op?
Deze activiteit versterkt de interesse in verhalen, doordat leerlingen de kans krijgen om verhalen op een creatieve en actieve manier te beleven. Ze leren niet alleen ontwerpen en bouwen, maar ontwikkelen ook kritisch en probleemoplossend denkvermogen.
Door het vertalen van een verhaal naar beelden en bouwwerken wordt het inlevingsvermogen van de leerlingen vergroot en krijgen ze een dieper begrip van de tekst. Zowel sterke als minder sterke lezers worden actief betrokken door via een praktische opdracht met een tekst bezig te zijn.
Het werken aan een eigen ontwerpoplossing biedt een gevoel van eigenaarschap, wat zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen.