Op 18 april 2019 was het PENTA College in Hoogvliet de locatie van WIRED Muziek. Ongeveer 100 eerstejaars beleefden een muzikale dag, waarbij professionele artiesten hen uitdaagden om zichzelf te laten zien. Terwijl ouderejaars zaten te zwoegen op examens, werd in de aula een feestje gebouwd. Van stampende hiphop tot Braziliaanse ritmes: iedereen de vloer op!
Het is een zonnige donderdagmiddag in Hoogvliet. De temperatuur ligt boven de 20 graden en morgen is het vakantie. Je zou verwachten dat dit schoolgebouw vol zit met kinderen die niet kunnen wachten tot ze weer buiten staan. Zo niet de eerstejaars die meedoen aan WIRED Muziek. Die staan op het podium en bouwen een feestje met professionele artiesten en het schoolteam. De meivakantie moet nog even wachten.
Bij het PENTA College in Hoogvliet geldt de leus: 'Je kunt vaak meer dan je denkt!' En dat is ook de insteek van deze WIRED-editie. De centrale vraag, die het WIRED-team samen met de school formuleerde, is: Hoe kunnen onze leerlingen kennismaken met de diversiteit van muziek en ontdekken waar hun interesse en talenten liggen?
We zijn in Hoogvliet, maar we zijn er nog niet.
Jong talent laat van zich horen
De dag begint met workshops in allerlei verschillende lokalen, waarna iedereen samenkomt in de aula. Een mooie, lichte ruimte met in het midden een dansvloer.
De middag begint goed met een gedenkwaardig optreden: Hoogvlietse trots The Boogie Brothers laat van zich horen. Deze jonge rapgroep (zelf nog maar net van de middelbare school) wonnen in december vorig jaar een lokale talentenwedstrijd en zijn nu al bijzonder populair onder de aanwezige leerlingen. Na hun optreden kondigen ze aan dat ze net zijn geboekt om 5 mei op te treden op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. En zo doen ze eer aan hun eigen songtekst: 'we zijn in Hoogvliet, maar we zijn er nog niet.'
Zelf het podium op
Na de nodige selfies met The Boogie Brothers is het tijd voor de leerlingen in het publiek om zelf het podium te pakken. Sommigen doen dit zonder twijfel, zoals de groep die a capella de Cups-song, oftewel 'You're gonna miss me when I'm gone', ten gehore brengt. Anderen hebben nét iets meer aanmoediging nodig. De bucketdrumming-groep van Bennie Semil wil in eerste instantie niet laten zien wat ze hebben geleerd. Maar net als de kans voorbij lijkt, neemt een klein groepje het initiatief: 'Meneer! We willen toch!' Al snel volgen anderen, waardoor toch de hele groep samen op het podium staat.

door: Kamiel Scholten
Braziliaanse sferen
Het begint in eerste instantie wat mysterieus, de afsluitende performance onder leiding van Julinho Pimentel. Uit allerlei tassen verschijnen percussie-instrumenten, die worden uitgedeeld onder het publiek. Maar al snel komen de eerste ritmes op gang en met een fluitje erbij is het helemaal duidelijk: we zijn in Braziliaanse sferen! De trompetten van de aanwezige SKVR-brassbandleden maken het helemaal af. Na een paar minuten wanen we ons in Rio de Janeiro. Host Lorenzo Elstak zorgt ervoor dat niemand stil blijft zitten en al snel staat de hele aula op z'n kop: van leerling tot schoolteam tot workshopdocent, iedereen doet mee.
Lorenzo, tevens ambassadeur van Jeugdfonds Cultuur, nam op het laatst nog een enquête af onder alle leerlingen. Wil je, na vandaag, door met muziek maken?
Voor 'ja' moest je naar de linkerkant van het podium lopen. De nee-zeggers bleven rechts staan. Ongeveer de helft van de kinderen liep naar links. Toen Lorenzo vervolgens vroeg, wie WIRED graag nog een keer op school zou zien, stonden alle leerlingen samen aan de linkerkant. Een positief signaal en tegelijk een praktische uitkomst, want zo kon er perfect een afsluitende groepsfoto gemaakt worden.
Filmverslag door spoken word artiest Swendeline Ersilia:
Over WIRED Rotterdam
WIRED is de energieke (pro)motor van kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs: een wervelend programma waarbij leerlingen hun creatieve dromen waar maken onder begeleiding van professionele kunstenaars en artiesten. KCR begeleidt vervolgens de school met de vraag: hoe houden we die energie vast?
Het team van WIRED wil alle partners bedanken voor het mogelijk maken van deze dag. In samenwerking met: SKVR, Watch that Sound, Bennies Business, RAik, Julinho Pimentel, Zangstudio Nanda Akkerman, The Boogie Brothers, Future Talents, ART studio, Jeugdfonds Cultuur en ambassadeur Lorenzo Elstak.