'Olympia College: de beste school van Nederland'
Zo begint de film van drie leerlingen, die samen met Digital Playground een aftermovie maakten van WIRED Festival op het Olympia College in IJsselmonde. Een middag lang stond de school op z'n kop: lokalen, aula, entreehal, alles was WIRED. De leerlingen pakten zelf het podium en transformeerden zo de school tot een bruisend festivalterrein, waar ineens van alles mogelijk was.
Olympia College is een openbare school voor praktijkonderwijs, VMBO-LWOO, Entree en ISK. Dat betekent dat hier leerlingen op school zitten van 12 tot en met 18 jaar, die ondersteuning nodig hebben bij het leren. De visie van Olympia College is dat ieder kind talent heeft én dat wil laten zien. En dat het de taak van de school is om de leerling te helpen dit talent te ontdekken en te ontwikkelen.
Het laten zien van talent, laat dat nou juist de expertise zijn van WIRED Rotterdam. Op 11 april 2019 vond WIRED Festival plaats op het Olympia College. Bijna 400 leerlingen deden mee. Samen met WIRED kwam de school tot de volgende vraag, waar deze editie omheen is gebouwd: hoe kunnen we de drempel voor cultuuronderwijs verlagen voor leerlingen?
Swendeline Ersilia, Spoken Word artiest, over WIRED op het Olympia College:
Wagenwijd
Ik weet het niet
alles is overal en
overal om mij heen zijn kleuren
geuren en kunsten die ik nog nooit heb gezien
de wereld binnen deze vier muren staat vandaag volledig op zijn kop
en ik draai om
om mee te kunnen draaien
ik ben even los
van wie ik zijn mag en willen word
ik kijk mijn ogen uit, strek mijn armen de ruimte in
waar ik voorheen dacht dat ik knokken moest
zijn nu alle deuren open en voelbare drempels zoek
mijn lichaam wil in deze vrijheid dansen maar weet nog niet hoe
iedereen die met mij is kan verandering ruiken alsof de lente aan komt waaien
we houden onze handen niet meer op om te vragen
dit is het moment om te graaien
we pakken van alles wat en willen meer van wat het ook was of is
wat nu ons thuis zo binnen springt
het voelt alsof we klaar zijn voor dit nieuwe begin
van iets wat we nog niet op deze manier hebben meegekregen
en ik zie dat ik mag dansen
ook al weet ik nog niet hoe
dat ik tijd aan mijn zijde heb
om te voelen hoe het is om ruimte in te nemen
dus ik weet het niet
maar wanneer ik leer te volgen wat ik niet weet maar wel voel
wordt groei een feit
Drempels verlagen
Cultuuronderwijs kán een grote drempel hebben. Want waar begin je, als je als kind de weg naar de Rotterdamse kunstinstellingen nog niet kent? Met WIRED Rotterdam begin je op school, waar je in de comfort zone van je eigen schoolgebouw in contact komt met professionele kunstenaars die inspireren en de weg wijzen. Bij Olympia begint de dag met een intensief workshopprogramma, waar leerlingen in alle lokalen aan de slag gaan met uiteenlopende disciplines: dans, muziek, beeldende kunst, mode, maar ook culinaire hoogstandjes passeren de revue.
Theatermaker Mahfoud Mokaddem bijvoorbeeld, begeleidt een groepje leerlingen bij het maken van scènes die zij vervolgens, in een door medeleerlingen omgebouwd en verduisterd theater, voor publiek zullen spelen. De leerlingen, die hem van tv herkennen, hangen aan zijn lippen en zijn zeer benieuwd naar zijn levensverhaal. Hoe wordt je theatermaker? En welke rol speelt je Marokkaanse achtergrond daarin?
Ondertussen wordt de school omgebouwd tot festivalterrein: de aula wordt een podium en in de entreehal komt een silent disco te staan.
Podium pakken
Talent dat je bij jezelf ontdekt, dat wil je ook laten zien. Een optreden is geen voorwaarde in het maakproces, maar kan wel een mooie extra dimensie geven. In de middag houden we daarom de energie van de lessen en workshops vast, maar dan op het podium. Het is tijd om te laten zien wat je kan!
Actrice en presentatrice Imanuelle Grives benadrukt eerst nog even het belang van een positieve houding in het publiek. We gaan niet lachen, maar elkaar aanmoedigen. De school moet nu een 'safe space' worden, waar de moed om het podium te pakken wordt beloond met welverdiend applaus en support.

door: Kamiel Scholten
Van rappen en beatboxen tot strakke moves op de dansvloer en van popsongs tot shinen op de catwalk, overal in de school wordt met volle overgave opgetreden. Ook de docenten en medewerkers van de school doen volop mee en geven zo het goede voorbeeld. Kinderen die in eerste instantie afwachtend zijn, krijgen van hun leraar een duwtje in de rug. En optredens van o.a. The Boogie Brothers (een jonge rapgroep die afgelopen december een Hoogvlietse talentencompetitie won) inspireren en dragen bij aan de festivalsfeer. Zo zorgen de artiesten en het schoolteam er samen voor dat de drempels weggenomen worden en dat WIRED Rotterdam x Olympia College een gedenkwaardige festivaldag wordt.
Over WIRED
WIRED is de energieke (pro)motor van kunst en cultuur in het voortgezet onderwijs: een wervelend programma waarbij leerlingen hun creatieve dromen waar maken onder begeleiding van professionele kunstenaars en artiesten. KCR begeleidt vervolgens de school met de vraag: hoe houden we die energie vast?
Het team van WIRED wil alle partners bedanken voor het mogelijk maken van deze dag. In samenwerking met: Digital Playground, Eet-Beleef, Lloyds company, RAik, Julinho Pimentel, Mahfoud Mokaddem, Fabienne Hendriks, Construx, Rewriters010, The Boogie Brothers, Robin Hoop, Jeugdcultuurfonds en ambassadeurs Imanuelle Grives en Lorenzo Elstak (Ikbenwij), Brönte Lavendel, Dansvoer, Rapduo D.N.A., Giorgio Costa & Pom Arnold.