Bij het Zadkine college is een groep kersverse studenten helemaal klaar om te beginnen aan hun nieuwe opleiding ‘Medewerker maatschappelijke zorg’. Vandaag verwelkomen de docenten ze voor de start van hun introductieweek. Het beloofd een bijzondere kennismaking te worden. Want deze week maken ze niet alleen kennis met elkaar, maar ook met de stad Rotterdam. De studenten nemen namelijk deel aan weer een nieuwe editie van Meemakers.
Meemakers in het MBO
Meemakers koppelt voortgezet onderwijs leerlingen aan studenten. Vervolgens maken de studenten dan een cultureel programma voor de leerlingen. Maar bij Meemakers in het MBO gaat het net iets anders. Een student vormt dan een groepje met een medestudent. Elk team programeert een dag vol kunst & cultuur voor een ander team uit de klas. Op deze manier krijgt iedere student één keer de ervaring van Maker en één keer als Meemaker. De klassen bij Zadkine zijn vanwege de pandemie even wat kleiner dan normaal (negen studenten). Dus werden ze deze keer niet verdeeld in duo’s maar in trio’s.
Aan de slag
Na een korte introductie op Meemakers is het tijd voor de groepjes studenten om hun eigen culturele interesses in kaart te brengen. Hiervoor gebruiken ze het Meemakers pallet. Dit is een kwadrant zo groot als een abri poster waar ze kunst & cultuur uit Rotterdam naar smaak in mogen plakken. Het kwadrant bestaat uit de volgende 4 vlakken: ‘ dit vind ik dope’, ‘ dit vind ik gaar’ , ‘ hier zie je me vaak’ en ‘ hier zie je me nooit’. Naast de poster krijgen de studenten een grote stapel met zelfklevende plaatjes die symbool staan voor heel veel verschillende culturele activiteiten en plekken in Rotterdam. Om goed in beeld te krijgen waar hun interesses liggen plakken ze deze plaatjes in de kwadranten.

"Welke film heb je al meer dan 10 keer gezien?"
Al pratend verdelen de studenten de stickers over de abriposter. De fysieke handeling van het opplakken van de stickers zorgt onderling voor veel gesprekstof. De studenten zijn nieuwsgierig naar elkaar. Ze onderzoeken vragen als: ‘Waar komt jij graag en vaak? Zie jij hetzelfde als ik in deze afbeelding? Waarom vind je iets wel of niet gaar?’ Langzaamaan krijgen ze meer inzicht in hun eigen culturele interesses en ontdekte ze ook die van elkaar. Om onderscheid te maken zijn de stickers voorzien van een gekleurd kader en ieder lid van de groep heeft een eigen kleur. Al snel vullen de blanco vlakken zich en vormt zich een kleurrijk geheel. Als de sessie voorbij is zijn er zelfs bijna geen lege plekken meer te vinden.
Programmeren
Met deze nieuw verkregen inzichten in het achterhoofd is het tijd voor de studenten om een mooi programma samen te stellen voor elkaar. Binnen iedere groep zijn er verschillende rollen te verdelen. Er is keus uit: vlogger/reporter, tourgide/gids en de coördinator/penningmeester. Alle studenten nemen een rol naar keus aan waarin ze denken te kunnen uitblinken. Klaar om te programmeren! Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen in Rotterdam?
Eerst worden de klassen uitgedaagd om op zoek te gaan naar nog meer informatie over culturele activiteiten in de stad. De studenten speuren op internet, bladeren allerlei folders door en brainstormen er met hun groepje op los. Het Meemakers pallet vormt hierbij een goede input. Door alle zorgvuldig geplaatste stickers is goed zien waar je medestudenten graag en vaak komen, wat ze nog eens zouden willen uitproberen of juist niet.

Voor de dag ten einde loopt worden de eerste ideeën al aan de klas gepresenteerd. Er is volop ruimte om elkaar tips te geven of te ontvangen. Want wat maakt een programmering eigenlijk succesvol? Kijk je dan alleen naar het cultuurbezoek? Of kan je nog een verassing toevoegen voor of na je activiteit om de beleving compleet te maken? Dit klasgesprek geeft weer nieuwe stof tot nadenken. Aan het einde van de dag hebben alle groepen wat ze nodig hebben om hun programma rond te krijgen.
Op stap
Twee weken na de eerste ontmoeting is het eindelijk zover. Verspreid over de week vult de stad zich met MBO studenten van het Zadkine,op weg naar een cultuurbezoek.
Eén van de groepen Makers geven hun medestudenten hun eerste ervaring met de waterbus. Andere groepen bezoeken allerlei musea. Zoals het Fotomuseum, het Douane en Belastingdienst museum, de Kubuswoningen en nog veel meer. Weer anderen wandelen dwars door de stad en eindigeden met een gesprek over kunst en cultuur in het Museumpark.

Ik denk dat ze eerst zich niet bewust waren van wat er allemaal aan kunst en cultuur was in de stad. Ze hebben nu wel een tipje van de sluier meegekregen. Veel studenten zien de Euromast of de Kubuswoningen vaak maar nu dat ze dit hebben gedaan hoorde ik ze toch wel zeggen ‘Oh, de Kubuswoningen is dat ook kunst en cultuur?' "
- Docent
Na een week vol nieuwe ervaringen en intensieve samenwerking, merkte de docenten het effect van de introductieweek. Leerlingen zoeken elkaar moeiteloos en sneller op voor schoolopdrachten. De banden waren dieper en sneller gelegd dan eerdere schooljaren. Deze studenten van Zadkine gaan dit schooljaar met meer (culturele) kennis over zichzelf, de stad en elkaar tegemoet!
De uitwerking van het programma heeft ons vele malen meer opgeleverd dan dat wij hadden kunnen bereiken met ons eigen regulieren introductieweek programma."
- Docent