Kinderatelier Punt 5 is ingericht om kunstlessen te geven vanuit een veelheid van beeldende disciplines. Kinderen van het (speciaal) basisonderwijs krijgen er onder anderen workshops schilderen, tekenen en etsen. Twintig jaar geleden begon het avontuur, en nog iedere dag is het atelier zich aan het doorontwikkelen en herontdekken. Dankzij de gedrevenheid en veerkracht van Michelle Kootkar, Inez Smit en Marion Rutten, heeft het atelier ondanks de beperkingen van de corona-maatregelen ook nu en tijdens de quarantaine de kunstlessen opnieuw uitgevonden. Samen met oprichter Marion Rutten kijken we terug en blikken we vooruit.
Marion Rutten is beeldend kunstenaar en docent beeldende vormgeving, kunst en kunstgeschiedenis. Gedreven en gemotiveerd om met kunst een bijdrage te leveren aan de wijk Delfshaven, richtte ze het atelier op. Toen bij een landelijke tekenwedstrijd een negenjarig meisje uit Delfshaven had gewonnen, maar zij en haar familie bij de uitreiking schitterden door afwezigheid, wist ze dat het anders zou moeten. “De kinderen moeten niet overgeslagen worden, we maken kunst met en vóór de kinderen.” Dit betekende de geboorte van atelier Punt 5.
Het contact..
Toen per 16 maart scholen en instellingen hun deuren moesten sluiten, staken ze bij atelier Punt 5 de koppen bij elkaar voor een oplossing. “Werken met materialen en informatie die we wel tot onze beschikking hebben, dat is eigenlijk altijd ons uitgangspunt geweest.” Woensdagochtend 18 maart stuurt Marion het eerste WhatsApp bericht naar alle ouders in de WhatsApp groep, tekst gecombineerd met een voice berichtje om eventuele taalbarrières weg te nemen. Thuiswerk pakketjes konden door ouders opgehaald worden uit het atelier. Het eerste appje van een indrukwekkend app gesprek, waarin ouders en kinderen geïnformeerd worden, instructies krijgen, maar ook kunstwerken van kinderen trots tentoongesteld worden. |
|
|
Met een thumbs-up van juf Marion en andere ouders uiteraard. Door contact te onderhouden met de kinderen via de telefoon van hun ouders, kunnen ze ook de kinderen zonder laptop prima bereiken. De betrokkenheid van de ouders is een mooi extraatje!
Thuiswerken met een knipoog..
Thuis konden de kinderen aan de slag met “thuiswerk boxen” vol met materialen uit het atelier. Lino platen, drukinkt, rollers, potloden, gutsen … en vooruit, hele mooie pleisters! Want tijdens een workshops kun je tussendoor waarschuwen voor de vingertjes, of een grapje maken, instructiefilmpjes zijn statisch en vaak humorloos. Dat wilde het team van Atelier 5 wel anders aanpakken, zoals te zien in het filmpje “Hoe guts je een lino – met behoud van vingers”:
Kunstlessen gaan over het avontuur achter het kunstwerk..
Team atelier Punt 5 merkte al snel dat kinderen behoeften hadden aan meer interactie, niet alleen de creatieve instructie filmpjes. Daarop besloten ze Zoom-gesprekken in te plannen (wederom via de WhatsApp), waarbij er gelegenheid was voor vragen, complimenten, aanmoedigingen en andere verhalen. Van tevoren werd nogmaals benadrukt dat het niet erg zou zijn als kinderen de Zoom-sessie zouden missen. Voor veel eerste gebruikers toch een beetje een raadsel hoe het werkt met geluid en camera! Ook de Zoom-sessies bleken een groot succes. Soms gingen de vragen niet over de ets technieken, maar over wat een vogel nou eigenlijk allemaal eet of hoe snel een jaguar kan rennen. Ook daar was tijd voor. Zo werd de energie van het atelier toch een beetje overgeplaatst naar de huiskamers van de kinderen.

Back 2 school …
Dankzij het warme contact met ouders en leerlingen, de thuiswerk opdrachten en bijbehorende instructiefilmpjes, de zoom-gesprekken en de overweldigende inzet van team atelier Punt 5, waren de kunstlessen tijdens de quarantaine een groot succes. Toch waren ze ook blij en opgelucht toen de scholen weer open gingen. Ook al staat de deur niet op alle scholen wagenwijd open. Sommige klassen komen het atelier weer in om workshops te volgen. Op andere scholen zijn ze welkom om kunstlessen te geven op het schoolplein of in de kantine, bijvoorbeeld met de mobiele etspers! De laatste groep scholen kiest voorlopig nog voor voortzetting van de digitale lessen.
Als de klas niet naar het atelier komt, komt het atelier naar de klas…
Kunstvakdocent Inez Smit zwaait nog even naar de leerlingen van speciaal onderwijs SBO de Lucasschool

Blije gezichten in de kantine
Een combinatie van de drie les-vormen voorbereiden, met een etspers door Delfshaven rollen, het blijft een uitdaging. Maar de band met de leerlingen en het contact met de school en ouders is er zelfs misschien wel beter op geworden. En merken dat we met kunst echt een verschil kunnen maken in het leven van de kinderen in Delfshaven.. Dat is echt onbetaalbaar!