School-eigen burgerschapsonderwijs
Burgerschap staat hoog op de Rotterdamse onderwijsagenda. De school wordt daarbij gezien als een veilige, beschermde oefenplaats. Samen met de Rotterdamse schoolbesturen heeft de gemeente Rotterdam onlangs het manifest ‘Scholen: veilige plaats voor burgerschap’ gepubliceerd. Dit geeft leraren en leerlingen op het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, en het middelbaar beroepsonderwijs handvatten om de komende jaren mee verder te werken. Burgerschap is weliswaar geen nieuwe verplichting voor scholen, maar het is nog wel een worsteling om dit thema handen en voeten te geven.
In de dagelijkse onderwijspraktijk merk je toch vaak dat lessen of leerlijnen niet als gids gebruikt worden. Omgangsvormen op school, inclusief verbanden tussen leraren en leerlingen, in relatie tot de omgeving vormen vaker de basis van het vak burgerschap. Om hier uitvoering aan te geven met cultuuronderwijs kijken we dus altijd in de eerste plaats naar de specifieke wensen op school. Burgerschap moet, net als cultuuronderwijs, school-eigen gemaakt worden, en aansluiten op de leerlingenpopulatie en de visie van de school.
Wil je verkennen wat de mogelijkheden zijn om cultuuronderwijs op jouw school te koppelen aan burgerschap? Of heb je ondersteuning nodig bij het ontwikkelingen van langlopende leerlijnen? Laat je inspireren en informeren door onze consulenten.
Kom meer te weten over Cultuuronderwijs & Burgerschap
Een actueel onderwerp, dat regelmatig terugkomt tijdens onze netwerk-, inspiratie- en informatiebijeenkomsten en een centraal thema is in KunstPakt, het Rotterdamse programma van Cultuureducatie met Kwaliteit.
- KunstPakt: burgerschap is één van de centrale thema's
- Burgerschap & het Primair010 netwerk voor het PO
- Burgerschap & het MBO netwerk
- Burgerschap & het Rotterdam CKV netwerk
- Rotterdamse manifest ‘Scholen: veilige oefenplaats voor burgerschap’
- KunstLoc artikel: Cultuureducatie als antwoord op identiteitsontwikkeling in de 21e eeuw